8 listopada w ramach Europejskiego Dnia Jedzenia i Gotowania cała nasza społeczność szkolna wzięła udział w akcji ,,Śniadanie daje moc”. Wszystkie zespoły klasowe przygotowały zdrowe śniadanie. Uczniowie obejrzeli prezentację multimedialną na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie a następnie uczestniczyli w turnieju dotyczącym zdrowego stylu życia. W grupach układali hasła promujące zdrowe odżywianie, tworzyli listę zakupów pełnowartościowych produktów, układali jadłospisy w oparciu o piramidę żywienia i zasadę diety-5 posiłków w ciągu dnia. Wykonana została również gazetka, która zawiera informacje na temat odpowiedniego odżywiania. Wspólne przygotowanie i spożywanie drugiego śniadania oraz przypomnienie dwunastu zasad zdrowego odżywiania było okazją do pogłębienia wiadomości o wartościach odżywczych owoców, warzyw i innych produktów, które powinny znaleźć się w codziennej diecie. Zdrowa dieta połączona z odpowiednią porcją ruchu na świeżym powietrzu jest podstawą dobrej kondycji i zdrowia. Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki i zabawy, lepiej koncentrują się na zajęciach. W organizowanej akcji wsparli nas rodzice, którzy pomagali w zrobieniu zakupów świeżego pieczywa, warzyw i owoców. Wszystkie działania prozdrowotne podejmowane w szkole przyczyniają się do utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, dają wiele radości i integrują całą społeczność szkolną. Dzieci z Oddziału Przedszkolnego i uczniowie klasy I- III wykonali samodzielnie kolorowe kanapki ze świeżego ziarnistego pieczywa oraz różnego rodzaju serów i świeżych warzyw .Dużo radości sprawiło dzieciom samodzielne krojenie i przygotowanie kanapek oraz rozmowa o witaminach zawartych w kolorowych warzywach. Przypomniane też zostały zasady higienicznego, estetycznego przygotowywania i spożywania posiłków. Dodatkową atrakcją dla uczniów w tym dniu było wykonanie plakietek warzyw i owoców według wylosowanych symboli i przygotowanie elementu stroju w kolorze wybranym przez grupę.