W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies
Akceptuje ciasteczka
Jedny, z kryteriów uzyskania Certyfikatu szkoły przyjaznej żywieniu i aktywności fizycznej jest organizacja na terenie szkoły wspólnych drugich śniadań oraz zapewnienie odpowiednio długiej przerwy śniadaniowej. Posiłek szkolny stanowi nierozłączny element zdrowego żywienia każdego ucznia, a zwyczaj spożywania II śniadania kształtuje prawidłowe nawyki żywieniowe.
Drugie śniadanie spożywają wszyscy uczniowie w stołówce szkolnej podczas 15 minutowej przerwy. Uczniowie wszystkich klas przy wsparciu rodziców przygotowują raz w miesiącu II śniadanie, na które składa się: pieczywo pełnoziarniste, produkty mleczne, nabiał, warzywa i owoce, herbata owocowa, jogurt lub woda mineralna.
Wychowawcy przygotowujący i spożywający z uczniami posiłek rozmawiają o zdrowych produktach i wzmacniają pozytywne zachowania żywieniowe dzieci. Pomysł na samodzielne przygotowywanie śniadań pod kierunkiem wychowawcy został zaakceptowany i przyjęty pozytywnie przez rodziców.
Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Joninach
Joniny 3, 33-160 Ryglice
tel./fax. (14) 6 54 14 95